שאלות ותשובות

ייפוי כח מתמשך

כל אדם צריך ייפוי כוח מתמשך. לא משנה מהו גילו, מינו או מצבו הרפואי, ובלבד שהינו בגיר (מעל גיל 18) וכשיר להבין את המשמעות, המטרות והתוצאות של מתן ייפוי הכוח המתמשך.

ייפוי כוח מתמשך נועד להסדיר את ענייניך העתידיים במידה ולא תהיה כשיר לקבל החלטות. אלו מצבים שאף פעם לא נעים לחשוב עליהם, אבל המציאות מוכיחה לעתים כי יש צורך להתמודד עם הדברים הללו כעת על מנת למנוע תסבוכות עתידיות.

כל אדם פרטי (לא חברה או תאגיד) ובתנאי שיהיה בגיר (מעל גיל 18) וכשיר מנטאלית.

פושט רגל יכול להיות מיופה כוח לעניינים אישיים ורפואיים בלבד, אך לא לעניינים כספיים.

לא. במידה ותהפוך ללא כשיר ולא ערכת ייפוי כוח מתמשך, בני משפחתך יאלצו להגיש בקשה למינוי אפוטרופוס בבית המשפט. מיותר לציין שזהו תהליך ביורוקרטי ארוך ומייגע שאינו מסתיים במינוי עצמו; מיופי הכוח נדרשים לתהליכים הביורוקרטיים מול האפוטרופוס הכללי למשך על תקופת המינוי.

לא. אלו שני מסמכים שונים אך משלימים. ייפוי כוח מתמשך מסדיר את ענייניך כאשר אתה הופך ללא כשיר, אך עדיין חי ונושם. צוואה מסדירה את ענייניך אחרי מותך.

על מנת לערוך ייפוי כוח מתמשך יש צורך בשתי פגישות עם הלקוח: פגישה ראשונה הינה פגישת היכרות והבנת הצרכים של הלקוח, ופגישה שנייה לחתימה עם הלקוח ועם מיופי הכוח שלו. הפגישות יכולות להתקיים בכל מקום ובכל זמן.

אני מקיימת את כל הפגישות בבית הלקוח, כי אני מאמינה שכך ניתן להכיר אותו בצורה הטובה ביותר ובכך לייצר עבורו את המסמך המותאם אליו בצורה הטובה ביותר.

כל עוד אתה צלול וכשיר לקבל החלטה, ניתן לבטל את ייפוי הכוח המתמשך, או לחלופין לערוך ייפוי כוח מתמשך חדש. בדיוק כמו בצוואה, ייפוי הכוח המתמשך האחרון שהוכן, הוא המסמך התקף.

לאחר סיום ההחתמות המסמך נשלח לאישור והפקדה באפוטרופוס הכללי. ניתן להפעיל אותו על ידי הצגת אישור רפואי, לרוב על ידי גריאטר או פסיכיאטר, על כך שהאדם אינו כשיר. לחילופין, בעת הכנת המסמך, יכול הלקוח לבחור כל דרך אחרת שבה יופעל ייפוי הכוח המתמשך.

לא. ייפוי כוח מתמשך שהינו קביל משפטית, רשאי להכין אך ורק עורך דין שעבר הכשרה מיוחדת בנושא. כמובן שישנה חשיבות לא פחותה לניסיון ולידע הנדרש, וזאת מכיוון שזהו כלי משפטי חדש יחסית ולא כל עורכי הדין ישנו הניסיון והידע הנדרש על מנת להכין ייפוי כוח מתמשך שיהיה מדויק ותפור למידותיו של הלקוח.

עורכת-דין ליהי צור מתמחה בעריכת ייפויי כוח מתמשכים המתאימים במדויק לצרכי הלקוח, כך שבעת הפעלתו, ייתקלו מיופי הכוח בכמה שפחות קשיים ביורוקרטיים. היא בעלת ניסיון רב בעבודה  עם לקוחות עם צרכים רפואיים ורגשיים מיוחדים.

צוואה

חוק הירושה קובע כיצד יחולק רכושו של אדם בצורה אוטומטית במקרה ואין לו צוואה.
צוואה לעומת זאת היא מסמך אותו עורך המוריש ובו הוא מפרט כיצד יחולק רכושו בהתאם לרצונו.

החוק מאפשר לאדם לערוך צוואה ב-4 דרכים:
צוואה בכתב יד, צוואה בפני עדים, צוואה בפני רשות כמו בית משפט או נוטריון וצוואה שבעל-פה.

הצוואה הנפוצה ביותר (והיא גם זו המבוצעת במשרדנו), הינה צוואה בפני שני עדים החייבים להיות נוכחים בעת חתימת המצווה על הצוואה. יש לציין כי יורשים בצוואה לא יכולים להיות עדים לה.

אין חובה להיעזר בעו"ד לצורך עריכת צוואה. עם זאת, מומלץ להיעזר בעו"ד הבקיא בדיני צוואות וירושות לצורך סיוע בניסוח מותאם אישית לצרכים שלך וכדי למנוע סכסוכים עתידיים.

עריכת צוואה נועדה לקבוע כיצד תתבצע חלוקת הרכוש לאחר הפטירה. יתרון עיקרי הוא האפשרות לקבוע את החלוקה לפי רצונו הבלעדי של המצווה ולא לפי חוק הירושה.

עריכת צוואה יכולה למנוע סכסוכי ירושה בעתיד בין היורשים. 

בוודאי, בכל עת ניתן לערוך צוואה חדשה שתבטל את הצוואה הקודמת. 

הפקדת צוואה אצל רשם הירושה היא אינה חובה אך מומלץ על מנת שזו לא תאבד.

הסכם ממון / הסכם חיים משותפים

חוק הירושה קובע כיצד יחולק רכושו של אדם בצורה אוטומטית במקרה ואין לו צוואה.
צוואה לעומת זאת היא מסמך אותו עורך המוריש ובו הוא מפרט כיצד יחולק רכושו בהתאם לרצונו.

הסכם ממון הוא חוזה צופה פני עתיד עליו חותמים בני זוג, על מנת להסדיר ביניהם מראש את היחסים הממוניים ולקבוע את אופן חלוקת הנכסים במקרה של פרידה.

הסכם ממון כולל שלושה חלקים עיקריים:
הרכוש הקיים, הרכוש העתידי, והסדרת חלוקת הרכוש המשותף בעת פקיעת הקשר.

הסכם ממון שנערך לאחר שבני הזוג התחתנו, חייב לקבל אישור של בית המשפט לענייני משפחה או בית דין דתי, על מנת לוודא שהסכם ממון משקף את רצונם האמיתי של בני הזוג. עם זאת, מומלץ לאשר הסכם ממון גם אם הוא נערך לפני הנישואין.

לעומת זאת הסכם חיים משותפים לא חייב להיות מאושר ע"י בית המשפט יחד עם זאת מומלץ מאוד.

אישור הסכם הממון בבית המשפט לענייני משפחה לו תוקף מחייב של פסק-דין הניתן לאכיפה ולביצוע.

עריכת הסכם ממון נכונה כאשר בני הזוג נמצאים בתקופה טובה של הזוגיות. שהסכמי ממון מחזקים את הזוגית ומסדירים את האחריות המשותפת לעת צרה.